Årsmötesdokument - Statusrapport - Folder - Broschyr - Artiklar

Statusrapport 2020 – Vägen mot målet

Tryck på bilden nedan för att läsa 2020 års Statusrapport.

Årsmötesinformation 2021

Fastställande av årsmöte avseende verksamhetsåret 2020.

Mötet genomfördes den 15 maj, 2021, och innebar fastställande av utfallet baserat på röstkorten.

Årsmöteshandlingar

 

 

Årsmötesinformation 2020

Möte för fastställande av årsmöte avseende verksamhetsåret 2019.

 

Årsmöteshandlingar

 

Statusrapport 2019 – Vägen mot målet

Tryck på bilden nedan för att läsa 2019 års Statusrapport.

Årsmöteshandlingar 2019-03-09

 Statusrapporten 2018 – Vägen mot Målet

Tryck på bilden nedan för att läsa 2018 års Statusrapport.

                                                                         

 

Har du ärvt ditt höga kolesterol? Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är 25 gånger högre vid ärftligt högt kolesterol än hos personer utan sjukdomen.

 

Familjär Hyperkolesterol? En Informationsbroschyr för vårdpersonal och patienter med familjär hyperkolesterol.

Familjär Hyperkolesterol – Homozygot? En informationsbroschyr för de som ärvt FH från båda föräldrarna, benämnd HoFH.

 

FH, eller familjär hyperkolesterolemi, är en allvarlig ärftlig sjukdom som karaktäriseras av höga LDL-kolesterolvärden. Sjukdomen märks ofta först när det är för sent, när personen har drabbats av en hjärt-kärlsjukdom. Hälften av alla kvinnor med FH drabbas av hjärtkärlsjukdomar före 60 års ålder och för män med FH är motsvarande gräns så låg som 50 års ålder. Men det kan även inträffa betydligt tidigare.

FH Magasinet

Glöm inte att läsa FH Masinet. Genom att klicka på respektive utgåva läsa utgivna magasin i din dator.

Om du vill erhålla en pappaerskopia så fyll i uppgifterna nedan så kommer FH Magasinet med posten inom en vecka.

Video om FH

Beställning av information

Här kan du beställa en papperskopia av våra utgåvor, broschyrer eller folder. Fyll i formuläret och vi skickar dig hem din beställning!

  Intervjuer med patienter

  Intervjuer med Britt-Marie Rosell
  Deltagande i ”Fråga Doktorn” tillsammans med Doktor Owe Johnsson, Umeå Universitetssjukhus.

  Kostråd

  Som FH patient är det, förutom rätt medicinering, viktigt att hålla sig till kost som påverkar kolesterolnivån i en positiv riktning.

  Hur påverkar kosten LDL-kolesterol?

  Allt fett i mat är en blandning av mättat och omättat fett. Mättat fett finns i animaliska livsmedel (som mejeri- och köttprodukter), hårt margarin och i de flesta kakor, kex, «snabbmat» och snacks. Sådant mättat fett ökar kolesterolet, medan omättat fett från växter och fisk minskar LDL-kolesterolet eller är neutralt.

  Begränsat intag av kolesterol rekommenderas för personer med hög kolesterolhalt i blodet. De viktigaste källorna till kolesterol i kosten är animaliska livsmedel som äggula, inälvsmat och feta mejeriprodukter som ost, grädde och smör.

  Fet fisk och fiskleverolja innehåller mycket omega-3- fettsyror som har en gynnsam påverkan på cirkulation och hjärtrytm. Omega-3 minskar även triglyceridnivåerna.

  För att garanterat få i sig tillräckligt med fiskfett rekommenderar man fisk till huvudmålet minst två gånger i veckan, även gärna som pålägg eller till mellanmål. Ingår begränsad mängd fet fisk i din kost bör du ta fiskleverolja eller annat kosttillskott med omega-3.

  Fibrer i fullkornsprodukter, bönor, ärtor, frukt, bär och grönsaker har en gynnsam inverkan på kolesterolet. Vissa typer av fibrer kan binda kolesterol i tarmarna och sedan föra ut det via avföringen, vilket följaktligen sänker kolesterolhalten. Livsmedel med högt fiberinnehåll är också viktiga källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter.

  Vilken slags kost?

  Kosten för personer med FH bör vara varierad, balanserad och skonsam mot hjärtat. Syftet är att gradvis minska det totala intaget av fett och kolesterol, samtidigt som man inriktar sig på att äta rätt slags fett, fiberrik mat, frukt, bär och grönsaker. För barn med FH bör den kontrollerade kosten stödjas genom att hela familjen ändrar sina kostvanor. Det är viktigt att tidigt etablera sunda matvanor.

  Det tar tid att ändra kostvanor – ofta månader eller år – Och det krävs regelbunden uppföljning av klinisk dietist eller läkare. Det är vad du äter regelbundet som har betydelse. Enstaka avvikelser från rekommenderad kost leder inte till förhöjt blodkolesterol.

  Texten hämtad från broschyren- Familjär Hyperkolesterolemi – Författare Dr Leiv Ose, Oslo Universitetssjukhus. Utgven av Genzyme AB och Patientföreningen FH Sverige